Khabib Bimbang Dimarahi Bapa: Dia Tentu H3mpuk Saya!

Khabib dilatih sejak kecil oleh bapanya, Abdulmanap Nurmagomedov yang diangkat sebagai bapa sukan MMA di Dagestan.

NEVADA – AMERIKA SYARIKAT. Juara Lightweight dunia, Khabib Nurmagomedov mengakui bakal dihempuk bapanya sebaik menjejak kaki ke kampung halamannya di Sidli, Dagestan.

Khabib, 30, berkata bapanya, Abdulmanap Nurmagomedov pasti tidak gembira dengan tindakannya meluru keluar gelanggang dan menyerang pasukan Conor McGregor pada pertembungan UFC 229 di Las Vegas, semalam.

“Saya tahu dia marah. Dia akan hempuk saya bila kami bertemu di kampung nanti,” katanya.

Tambahnya; “Bapa ajar saya supaya sentiasa menghormati orang lain, tapi mereka (kem McGregor) sudah melampaui batas.”

Bagi yang baru mengenali Khabib, petarung Islam ini dilatih bapanya sejak kecil dan Abdulmanap diiktiraf sebagai bapa sukan MMA di Dagestan kerana berjaya melahirkan lapan juara dunia dan Olimpik (gusti roman-greko, sambo dan judo).

Sementara itu, Khabib turut memberitahu bahawa Presiden Rusia, Vladimir Putin telah menghubunginya untuk mengucapkan tahniah sebaik pertarungan UFC 229 berakhir.

“Ramai orang bercakap mengenai Conor bergambar dengan Putin dan media mengembar-gemburkan perkara itu.

“Tapi saya bangga, kerana sebentar tadi Putin menghubungi saya untuk mengucapkan tahniah,” katanya.

Khabib mempertahankan tali pinggang Lightweight miliknya selepas memaksa McGregor mengaku kalah pada pusingan keempat dengan aksi submission.

Sebelum pertarungan di Las Vegas, petarung Rusia itu berikrar untuk membelasah McGregor selepas dihina berbulan-bulan termasuk serangan bas di Brooklyn.

Pada sidang media tiga hari sebelum pertarungan, Khabib berkata dihadapan penyokong Ireland; “Alhamdulillah, Tuhan beri saya segalanya. Pada 6 Oktober nanti, saya akan belasah dia. Kita tengok nanti…Insya-ALLAH.” – Agensi

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Sinar Harian Online

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*