Pramugari Air Asia Disimbah Kuah Mi Panas Oleh Penumpang Dalam Pesawat

Pramugari Air Asia Disimbah Kuah Mi Panas Oleh Penumpang Dalam Pesawat. Cerita mengenai keagresifan pelancong-pelancong China bukan cerita mengejutkan. Terkini, seorang pramugari penerbangan Air Asia telah disimbah dengan semangkuk mi berkuah panas dalam satu insiden semasa dalam penerbangan Jumaat lepas.

Gambar-gambar yang diambil penumpang pesawat itu menunjukkan pramugari yang telah diserang dengan semangkuk mi berkuah panas oleh seorang penumpang wanita.

Pramugari Air Asia Disimbah Kuah Mi Panas Oleh Dalam Pesawat.Penumpang itu dikatakan berang kerana dia tidak mendapat tempat duduk di sebelah teman lelakinya dalam perjalanan tersebut dari Bangkok ke Nanjing, China.

Penumpang-penumpang lain telah mengeluarkan telefon pintar masing-masing dan merakam kejadian yang berlangsung di depan mata mereka, sementara pramugari itu menutup muka dan menjerit kesakitan.

Akibatnya juruterbang memutuskan untuk membatalkan penerbangan, berpatah balik dan mendarat cemas di Bangkok.

Salah satu gambar tersebar melalui laman jaringan sosial Weibo menunjukkan seorang lelaki mengangkat seorang wanita keluar dari kabin dan diiringi pihak berkuasa.

Di lapangan terbang, staf penerbangan berbincang dengan wanita itu dan kumpulannya, dan mereka mencapai persetujuan ‘damai’, walaupun kumpulan pelancong tersebut diarahkan balik menggunakan penerbangan berlainan.

Kejadian meng4muk di udara itu mendapat perhatian di seluruh dunia dan menyebabkan pelancong China digelar ‘barbaarians’ oleh media China yang dimiliki kerajaan.

Kumpulan pelancong itu dikatakan akan berdepan hukuman tegas kerana memalukan pelancong dari China secara keseluruhannya.

Pemandu pelancong yang menyertai kumpulan itu kini telah digantung lesen selama setahun.

Kumpulan pelancong itu juga diarahkan membayar denda sejumlah 50,000 baht (RM 6,352.42) sebagai pampasan kerana mencederakan pramugari.

Wanita yang mencampakkan mi panas pula dikenakan denda tambahan 200 baht (RM 25.41).

Ini 7 Perangai Pelancong China Yang Tidak Disenangi

KEHADIRAN pelancong di mana-mana negara biasanya akan, membuatkan orang tempatan berasakan negara mereka memiliki keunikan serta tarikan‚ tersendiri‚ berbanding negara lain.

Maka pelancong asing yang berkunjung lazimnya akan mendapat layanan istimewa dan sentiasa disenangi serta dialu-alukan kedatangan mereka oleh warga tempatan.

Walau bagaimanapun, kehadiran pelancong warga China di mana-mana negara pun nampak gayanya tidak begitu disenangi serta mengundang perasaan jengkel dalam kalangan pelancong negara lain mahu pun orang tempatan sendiri.

Mengapa mereka seolah-olah diboikot oleh semua orang? Apa kesalahan yang telah mereka lakukan? Dan kenapa kehadiran mereka tidak disenangi?

Berdasarkan beberapa sumber, di bawah ini merupakan 7 punca mengapa pelancong warga China tidak disenangi dan kurang digemari di seluruh dunia:

1. Tidak tahu bersabar / Tidak bertoleransi

Jelas perangai pelancong warga China yang tidak tahu bersabar mahupun tidak faham erti toleransi ini menjadi faktor utama mengapa mereka dibenci. Hal ini dapat dibuktikan melalui beberapa isu berkaitan yang pernah ditimbulkan.

Semalam berita mengenai pelancong China yang membuat kecoh di sebuah lapangan terbang di Bangkok telah mendapat perhatian netizen. Jelas sikap toleransi mereka sangat lemah rentetan isu penerbangan yang mereka naiki terpaksa digendalakan sementara.

Selain itu, video yang dimuat naik oleh seorang wanita Thailand yang menunjukkan sikap pelancong China yang tidak tahu beratur juga pernah viral sebelum ini.

2. Tidak bertamadun!

Pelancong dari China juga dikecam kerana sikap mereka yang keterlaluan serta tidak bertamadun ketika melancong. Isu ini boleh dikaitkan dengan insiden seorang lelaki warga China yang pernah menjadi bualan media tempatan dan luar negara kerana bertindak tidak sopan selepas meramas buah dda patung bgel yang menjadi tugu di kawasan pelancongan popular di Huaqing Pool di bandar Xi’an. Seorang lelaki warga China berkelakuan tidak sennoh ketika melancong.

3. Tidak bertimbang rasa.

Segelintir pelancong dari China jelas memiliki duit untuk melakukan apa sahaja tapi apa yang menyedihkan mereka tidak mempunyai etika serta tidak bertimbang rasa kepada orang di sekeliling. Menurut sumber, mereka langsung tidak mempedulikan perasaan orang lain dan merasakan mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka suka.

4. Bersikap oportunistik.

Mereka juga dikatakan tidak akan melepaskan peluang yang ada. Boleh dikaitkan dengan sikap tidak bertimbang rasa. Pelancong dari China ini tidak akan bertolak-ansur walaupun terhadap orang yang lebih tua.

5. Pentingkan diri sendiri.

Sifat pentingkan diri sendiri ini sememangnya dibenci oleh masyarakat. Ia merupakan sisi buruk yang ada dalam diri seseorang individu atau kelompok yang perlu disingkirkan serta dibuang serta-merta. Ini juga merupakan faktor yang mendorong kepada kenapa pelancong dari China ini diboikot oleh seluruh masyarakat dunia.

6. Suka melakukan vandalisme serta merosakkan pemandangan.

Tabiat kebudak-budakan seperti menconteng nama sendiri di mana-mana dinding atau sesuatu tempat pelancongan untuk menunjukkan mereka pernah hadir dan datang di situ juga adalah satu daripada punca kenapa warga China ini dikutuk!

Rasanya tidak perlu meletakkan simbol atau tanda seperti ‘Lin Quai was here’ dan sebagainya. Tiada siapa peduli dan tiada siapa yang mahu ambil tahu, ia hanya merosakkan pandangan serta kualiti benda yang menjadi tarikan kepada pelancong lain.

7. Pengotor!

Sikap yang terakhir ini merupakan sikap yang paling jelas ditunjukkan oleh segelintir pelancong China ketika melancong. Pengotor dan tidak tahu menjaga kebersihan! Isu seperti ini telah banyak berlegar di media sosial serta menjadi bualan hangat mana-mana media.

Sebagai contoh, isu terbaru yang pernah dilaporkan, seorang wanita dikatakan dengan sengaja telah membiarkan anaknya membuang air di tempat penyimpanan makanan di dalam sebuah pesawat.

Wanita biarkan anaknya membuang air di tempat penyimpanan makanan dalam sebuah pesawat.

Kesimpulannya, pelancong warga China sememangnya perlu berubah dari segi sikap mereka yang menj3ngkelkan orang ramai ketika melancong bagi membersihkan kembali nama negara mereka.

Jika tidak, selama-lamanya mereka akan dikecam serta dib0ikot oleh seluruh masyarakat di dunia ini gara-gara sisi buruk yang ditunjukkan mereka itu.

Sumber: Daily Mail via amanzingnara / mymediahub

Kongsikan artikel ini.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*