Tak Tangguh Saman Jika Merokok Di Premis Makanan Selepas 1 Jan 2020

Gambar Hiasan

Tiada lagi penangguhan tindakan saman ke atas individu yang merokok di premis makanan selepas 1 Januari tahun hadapan.

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye menegaskan aktiviti penguatkuasaan pendidikan larangan merokok di premis makanan yang dilanjutkan sehingga Disember ini wajar dimanfaatkan oleh perokok.

“Gunakan peluang ini untuk mengurangkan merokok atau berhenti. Kalau tidak dapat, harap ubah sikap supaya tidak merokok di tempat orang ramai.

“Saya ikrar 1 Januari 2020 kita akan terus saman jika masih ada yang tidak patuh kepada arahan ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Syawal di Sekolah Agama Rakyat At-Tolibiah, Kampung Changkat Larang, Lahad dekat sini, hari ini.

Dr Lee yang juga Anggota Parlimen Gopeng mengulas mengenai terdapat pihak yang mula kembali merokok di premis makanan susulan tindakan kerajaan menangguhkan penguatkuasaan saman.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad pada 25 April lepas mengumumkan tempoh aktiviti penguatkuasaan pendidikan di tempat makan yang diwartakan sebagai kawasan larangan merokok dilanjutkan selama enam bulan lagi iaitu sehingga Disember ini.

Tempoh enam bulan sebelum ini ditetapkan berakhir pada bulan hadapan selepas pewartaan tempat makan sebagai kawasan larangan merokok bermula pada 1 Jan lepas.

Mengakui usaha mendidik masyarakat untuk mengurangkan atau berhenti merokok bukan sesuatu yang mudah, Dr Lee berkata golongan berkenaan perlu menghormati hak individu yang tidak merokok.

Sumber : Bernama

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*